Extension and house refurbishment

Extension and house refurbishment

In 2016 we were commissioned by the owners of this lovely detached house in the Conservation Area in Woodford Green to design substantial extensions and internal alterations to his early  twentieth century home.

We first obtained planning permission in July 2017 but we were asked to go back to planning a year later in 2018 to send in a revised design increasing the floor area. Both applications were approved.

We are pleased to say that this project has finally been completed using one of our preferred builders and the resulting extended house is a great improvement on the original layout, providing a separate large spacious utility room and then a large L shaped kitchen/family room across the rear of the house. The glazing is in black aluminium framing with large glazed patio doors leading onto the new large patio with steps down to the existing garden.

The rest of the home has been fully refurbished to a high standard. The master bedroom to the rear has inward opening glazed doors with a juliette balcony overlooking the garden. There is also a dressing area and en-suite bathroom off the master bedroom.

Modern new dwellings

This site once had a large agricultural barn on it. Working with the council we managed to get permission to demolish this and replace it with 5 very modern dwellings. There are three, four bedroom dwellings on the site, and two five bedroom dwellings. The cottage style properties each have great living accommodation with open plan kitchen, living, dining areas, as well as good sized bedrooms and high quality bathrooms.

Listed building extension

This Grade II Listed building once had an old swimming pool to the side with a leaky roof and a collapsing side wall. Now it has a very modern external with a traditional facade to compliment the Listed building. We created a fantastic pool room with views of garden. The extension has large roof lanterns to allow as much light in as possible, and the stone columns on the inside cover up the steel columns supporting the roof.

Barn Conversion

In 2010 we were commissioned to convert to design a barn conversion to convert this existing barn into a dwelling. The barn dates from around 1800 and in the grounds of a listed building Blewgates Farm, so as well as planning, it required listed building consent.

In order to apply for planning and listed building consent, we needed to apply for a structural report from a structural engineer; a historical report from an archaeological building recording specialist; contaminated land reports and soil testing; a bat and owl survey. We also needed land drainage consent.

We are pleased to say that after 9 years the works are finally being completed and they have been carried out to high standard. The resulting barn provides for a large living room with a wood burning stove one end;   a separate sitting room and study at the other end and a large open plan kitchen opening on the hall with the stair up to the first floor floor. Upstairs are there is a large open landing looking over into the double height space and three bedrooms and three bathrooms.

A lovely feature is the tiled wall beside the the oak staircase with glazed balustrading set within the central double height space. The principle members of the original oak frame is also exposed internally.

Externally the original timber frame is clad with horizontal feather edged weather boarding set above a newly build brick plinth. The roof is a warm red clay pantile. The casement windows are black giving a smart appearance. The double height glazing to the front is also of black window frames to match the casement windows.

New house in Loughton

Our client purchased a semi-detached property in Loughton with the idea of adding an additional property to the side to make best use of the large wrap around garden. Our designers were able to create a very large 3 double bedroom, end of terrace property spread over three floors.

On the ground floor there is a living room to the front, with a large hallway. To the rear is a large open plan kitchen, living and dining area, with bi-folding doors to the rear and side windows making this a very light and airy space.

On the first floor there are two large double bedrooms, both with very large ensuite bathrooms. The landing is light and spacious making sure that the building does not feel cramped. The staircase leading to the second floor has a roof light above it, providing light into this space. The top floor bedroom is also a good sized, also with an ensuite bathroom.

The plans were approved by the council with no hassle. This is something that we carry out often, and we are very familiar with local policies which meant we were able to offer accurate advice to our client.

Single storey extension in Loughton

Our client purchased this semi-detached house in Loughton, with the idea of creating additional living space. M P Architects were engaged to improve the property by adding a single storey rear extension, removing some internal walls and general improvement to the building. The house was rendered with a light grey finish and all the windows were replaced with new double glazed UPVC units.

The single storey extension allowed us to create a good-sized kitchen, living and dining area. With bi-folding doors and Velux windows looking out onto the garden, the room benefits from lots of light and from what was a very dark and unattractive property, is a very light and friendly space.

The design meant the removal of the majority of the rear wall; therefore, a large steel beam was installed to carry the weight of the first floor above it. This is something that is carried out on many of our projects, so our designers are very familiar with dealing with this.

A pair of detached new houses

On this site was once a single storey blue bungalow. The client wanted to maximise the best use of the site and create something that stood out. Working with our experienced design team we created a scheme to construct two, modern detached houses. Each has its own off-street parking for 2 cars as well as good sized gardens. Inside the properties have a lot of technology that makes modern living easy. Each property has four bedrooms, two of these are ensuite with vaulted ceilings, to create very impressive rooms.

The houses are built out of timber frame with a blockwork external leaf to maximise efficiency. The walls have been rendered with a mixture of cladding, and the windows are dark aluminium.

The council have introduced a new policy where they do not like the loss of bungalows, so at the rear of the plot we designed a bungalow that will fit in nicely with the surrounding area and will have no effect on the neighbouring properties. We have done several applications to try and make the best use of the plot and we have ended up with a good-sized detached bungalow, which is currently in construction. This will be of a traditional cavity wall construction with truss roof, and will be clad in Cedral Boarding to create a new England style property.